Startweekend 2021

Diner zaterdag 28 Augustus 2021

Hoi team,

Ik zou vanavond voor jullie koken, maar ik ben een dagje naar Spa/Francochamps om Max V aan te moedigen de strijd tegen Mercedes niet op te geven. Dus koken voor jullie gaat niet lukken, maar ik hoop dat ik jullie handjes mag lenen om het eten klaar te maken. Dan zal ik opschrijven hoe ik het in mijn hoofd heb.
Ik wil het volgende voorstellen. We gaan er met zijn allen ongeveer 1,5 uur tegenaan en dan lekker eten en uitbuiken etc. Niemand zit op zijn billen niets te doen tot we klaar zijn. Alleen samen halen we de deadline. Boodschappen zijn op maat gehaald. Probeer het zo te plannen dat iedereen op min of meer hetzelfde moment klaar is en dan aan tafel. Alle recepten zijn voor 20 personen. We koken op houtvuur. We maken alles klaar in en rond de kamvuurkuil. Blijf bij elkaar, zo houd je overzicht. We gebruiken de Dutch ovens. De groep bezit een set. Ik heb mijn 3 pannen neergezet en de set van Opstoom mogen jullie gebruiken ( Opstoom keuken) . Onze tosti-ijzers zijn ook eigenlijk kleine Dutch oventjes.
Dutch ovens zijn zoals jullie wellicht al weten uitermate geschikt om op houtvuur te koken. Dat is niet helemaal waar, je moet de pannen gebruiken op hete kolen, niet in de gele vlammen, dan worden ze alleen maar zwart en heb je veel werk om ze weer schoon te krijgen.
Dutch ovens zijn gemaakt van gietijzer, dat betekent dat ze breekbaar zijn. Als je ze flink laat vallen breken ze en ook als ze heet zijn en je gooit er een flinke plens koud water in breken ze. Niet doen dus. De pannen zijn min of meer anti aanbak, omdat ze zijn voorgebakken met een olielaagje. Dit is voor alle pannen recent nog gebeurd.
Schoonmaken? Af laten koelen en schoonmaken met water en een schuursponsje. Liever geen zeep gebruiken. Mocht je ze echt flink laten aanbranden, niet een nachtje in laten weken, dan zijn ze verroest, dus schoonmaken en droog opbergen.


Er is een 3poot met ketting met en rooster beschikbaar en mijn soeppan ( emaille) als je die nodig hebt. Succes en stuur een foto van het eindresultaat!

De taken voor de komende 1,5 uur:
– Vuur maken en onderhouden
– Tafel dekken
– Gazpacho V
– Salade gegrilde groenten V
– Gepofte aardappelen V
– Tzazsiki V
– Flatbread Gyros V
– Broodje worst
– Appelflap V

Vuur Maken en onderhouden.
Zorg dat er voldoende kolen heet zijn , zodat er gekookt kan worden. Je hebt niet niet een hele bak vol hete kolen nodig. maa rje moe twel wat voorraad hebben om wat te kunne verdelen onder de pannen die het nodig hebben.

Tafels dekken
Zorg dat iedereen aan tafel kan zitten bordje, bestek. een losse tafel als buffet, zodat iederen kan opscheppen om alles te kunnen proeven.

Gazpacho
Tijd ongeveer 30 minuten
benodigdheden:
-Blender
– 2 kg tomaten
– 4 komkommer
– pot gegrilde paprika
– 150 ml olijfolie
– 10 eetlepels Wijnazijn
– 4 tenen knoflook
– 4 sneetjes brood
– Croutons
– Selderie stengels
– 10 blaadjes munt ( staan in de tuin)
-20 Jambomokken


Haal de hartjes uit de tomaten en snij ze in kleinere stukken. Komkommers wassen en in kleinere stukjes snijden. Hou een stuk over.
De blender is niet zo heel groot, dus verdeel alles in vieren zodat je hetzelfde truukje 4 keer kunt doen.
-Tomaten en komkommer, azijn, olijfolie, knoflook in de blender. Goed klein laten malen.
-Paprika en brood en een paar blaadjes munt toevoegen. Weer goed klein maken.
-inhoud blender in een pan gooien ( het wordt in totaal ongeveer 4 liter) gooien en het zelfde truukje nog 3 keer uithalen.
-Controleer of de soep niet te dik is, anders met koud water een beetje aanlengen. te dun, nog een boterham erdoor malen.
– snij een selderijstengel in stukken van 10 cm. snij de stukken in reepjes van ongeveer 5-8 mm. snij het stuk komkommer dat je nog over hebt in kleine dobbelsteentjes
– Verdeel de soep over de 20 ( of zoveel als je nodig hebt) mokken. overal een selderijreepje in en op het laatste moment croutons en komkommer blokjes erop er bovenop.

Salade gegrilde groenten
tijd 45 minuten
benodigdheden:
– Grillplaat
– 4 Aubergine
– 4 Courgette
– 2 Paprika geel
– 2 Paprika rood
– handje Pijnboompitjes
– Origano
– 2 pakjes Feta

Snijd de aubergine en courgette in plakken, ongeveer 1 cm dik.
Gooi de plakjes in een flinke kom en vul deze met water tot de plakjes net onder staan en een 2 eetlepels zout. 15 minuten laten staan. af en toe even omroeren.
Snijd de paprika’s in repen.
Verwarm de grillplaat met de ribbelkant boven.
Giet de courgette en de aubergine af en spoel goed het zoute water eraf. Even goed droog maken ( in de theedoek en rondsligeren).
Bak alle stukjes op de grillplaat en smeer ze tijdens het grillen aan beide kanten in met een beetje olijfolie.
Bak de pijnboompitjes ook even kort op de plaat.
Serveer lauwwarm op een schaal gooi de pijnboompitjes erover heen.
Verdeel een blokje feta in brokjes eroverheen.
Maak af me een snufje origano.

Gepofde Aardappelen
tijd 1 uur
benodigdheden:
– 20 Aardappelen
– Aluminumfolie


Maak de aardappelen schoon met watewr een een borstel. Niet schillen.
Pak de aardappelen in de folie. goed afsluiten.
Leg de aardappelen rondom vuur op een niet te hete plek. regelmatig even draaien net zolang todat je voelt bij het omdraaien dat ze zach zijn ipv keihard.
Vlak voor serveren uit de folie halen. Snij ze op de lange kant in en doe er een schepje tzazsiki op.

Tzazsiki
tijd: ongeveer een half uur.
benodigdheden:
– Kom of Pan
– 2 Komkommers
– Knoflook 2 teen
– Snufje zout
– Drupje olijfolie
– 1 liter Griekse Yoghurt
– Munt ( uit de tuin)
– Dille


Was en Rasp de komkommer met schil en al zo groot als gerastpte kaas.
Doe alle komkommer in een grote zeef en strooi er wat zout overheen. Even doorroeren en voor ongeveer 15 minuten laten uitdruipen. Schep de komkommer af en toe even om en druk erop zodat het vocht eruit gaat. ( niet afspoelen).
Meng de komkommer met de yoghurt. Pers de knoflook uit en doe dit er ook doorheen.
Snij de munt heel fijn en doe de gesneden munt en dille door het mengsel. klein scheutje olijfolie. Doorroeren en laat het opstijven in de koelkast.

flatbread gyros
tijd: 1 uur Veel werk!
benodigdheden:
– Bloem 1500 gram
– Bakpoeder 2 zakjes
– Zout snufje
– Griekse yoghurt 1 liter
– Olie
– Gyros
– Ui 1 grote witte zoet ui
– Paprika rood 2
– Tomaten 500 gram
– Komkommer 1

Doe de bloem, bakpoeder en Yoghurt in een kom en mix het goed, eerst met een vork, later even doorknepen met d ehand tot alles 1 bol geworden is. Het wordt een beetje plakkerig. Als het deeg te zwaar wordt, een beetje water toevoegen.( he tmoet een beetje aanvoelen als spekkies) Maak je handen vettig met wat olie en verdeel de bal in 20 stukjes. Neem 1 stukje leg het op een snijplank. drupje olie erop. Druk uit op een snijplank tot ze ongveer 12 cm rond zijn en een halve cm dik. daarna direct in de pan en bakken aan beide kanten. (90-120 seconden per kant) houd de pan vet met een beetje olie tussen de broodjes in.




Gyros
Snij de ui fijn en de paprika in sliertjes.
Bak de Ui zachtjes 5 minutjes in een Skillet met een ruime scheut olie. Voeg de Paprika toe.
Bak nog 5 minuten. Voeg de Gyros toe. Bak nog 5 minuten, goed omscheppen.
Snijd een komkommer in kleine dobbelsteentjes
Snijd de tomaten in dobbelsteentjes

Verdeel de gyros over de flatbreads. overal een schepje tzazsiki op, komkommer blokjes en tomatenblokjes.


Broodje Worst
tijd 45 minuten
benodigdheden:
– 20 Afbakbroodjes
– 20 Worsten
– 2 zoete witte Uiten
– Ketchup
– Mosterd

Bak de broodjes af in een dutch oven. Leg ook een paar kooltje bovenop het deksel dan werkt het prima als oven.

Bak de worsten zachtjes gaar in een skillet.
Snij de uitjes in ringen en bak deze langzaam zacht in een pannetje.
Snij de broodjes aan de bovenkant open en leg de worst erin.
Serveer de broodjes met ketchup, mosterd en gebakken uienringen.


Appelflappen
tijd 1 uur
benodigdheden:
– Appels 6
– Kaneel
– Rozijnen handje
– Bladerdeeg 20 velletjes
– Poedersuiker
Zet de rozijnen even in warm water. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Strooi er wat kaneel overheen. mix de afgegoten rozijnen met de appeltjes.
Laat de bladerdeegplakken ontdooien. schep een beetje van de appel/rozijnen in het midden van een bladerdeegplakje. Vouw het plakje als een driehoek. zorg dat er niets tussen zit in de randjes en druk de randjes met een vork rondom dicht.
Bak de appelflappen in de tosti-ijzers. Zorg dat de tostiijzers goed vet zijn met een beetje olie zodat ze niet vastbakken. Bakken ongeveer 8-10 minuten. bestrooi de warme appelflappen met poedersuiker.